Patent ve Faydalı Model

İletişim imkânlarının ve teknolojik yeniliklerin arttığı günümüzde hiçbir bilgi uzun süre gizli kalamamaktadır.

PATENT ve FAYDALI MODEL 

İletişim imkânlarının ve teknolojik yeniliklerin arttığı günümüzde hiçbir bilgi uzun süre gizli kalamamaktadır. Tam da bilginin hızlı yayılması sayesinde teknolojik yenilikler çoğalma şansı bulmakta, her yeni bilgiyle, bilinen teknikler ve ürünler daha da geliştirilmekte ve insanlığın hayatını kolaylaştıran yeni çözümlere dönüşmektedir.

Tüm bu hızlı döngü içerisinde yeni teknikleri ve ürünleri ortaya çıkaran buluş sahiplerinin haklarının ve emeklerinin korunması büyük önem arz etmektedir. Emek harcanarak ortaya konulan buluşların sahipleri çoğu zaman aceleyle patent kavramını göz ardı etmekte, taklitlerin hızla piyasaya sürülmesi neticesinde bekledikleri kazancı elde edememektedirler.  Oysaki ortaya konulan yeni bir buluşla ilgili ilk düşünülmesi gereken husus buluşun koruma altına alınmasını sağlayan PATENT müessesesidir. Sanılanın aksine, buluşlara patent almak çok zor bir işlem değildir. Hatta buluş konusunun üretilmiş halinin elde bulunması bile şart değildir. Patent ile korunan, esasen buluşun teknik olarak sanayide uygulanabilir hali olduğundan, tüm detayları açıkça belirlenmiş ürününüzün piyasaya sunumundan önce proje aşamasındayken korunmaya başlanması gerekmektedir. Bu bilinçle atılacak tescil adımı, buluşunuzun piyasaya sürüldüğü anda koruma altında olmasını sağlayacak, taklitlerin önüne geçmenize imkan vererek belirli bir süre buluşun tüm haklarının size ait olmasını sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki bir buluş için yapılan patent başvurusu ile başvuru yapıldığı an itibarıyla buluş koruması başlamış olmaktadır. Tescil alana kadar geçecek süre boyunca buluşunuz koruma altındadır ve taklit ürünlerle ilgili çok çeşitli yaptırımlar aldırma hakkınız kanunen mevcuttur. Dolayısıyla, piyasaya süreceğiniz ve patent alarak haklarına sahip olacağınız buluştan elde edeceğiniz kazanç ile patent alma sürecinde yapacağınız harcamayı karşılaştırdığınızda tescil için yapılan harcamanın aslında sağladığı faydaya göre ne kadar düşük maliyetli olduğu ortadadır. Sadece patent alarak yaptığınız küçük masrafın karşılığında binlerce katını kazanmayı garanti altına aldığınızı asla unutmayınız. Patent sahibi olmak ürünlerin taklitlerinin önlenmesi için en önemli caydırıcı tedbirdir. 

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre ülkemizde her türlü buluşa patent vererek tescil etmekle yetkili kurum markalar için olduğu gibi, Türk Patent Kurumudur. İlgili kanunlardan aldığı yetkiyle kurulan ve faaliyetlerini yürüten Kurum, her türlü yurtiçi ve yurtdışı patent işlemleri için başvurulacak tek adrestir. Kurum, başvuru işlemlerini inceleyip patent tescil etme hizmetinin yanı sıra, tescili veya başvurusu yapılan patentlerin sicil kayıtlarını tutma ve arşivleme işlemini de yerine getirmektedir. Buna göre, tescil ettirilmek istenen patentle ilgili gereken belgeler hazırlanılarak şahsen veya bu işlemleri sizin adınıza yapabilecek yetkili bir danışman firma aracılığıyla kuruma başvurulur. İlgili mevzuata göre kurum gerekli inceleme ve prosedürleri tamamlayarak patent tesciline veya reddine karar verir. Tüm bu işlemler yıllık olarak tebliğlerle belirlenen harç ve ücretlere tabidir. Evrim Patent tüm bu işlemlerinizde uzman görüşüyle hizmetinizdedir. 

  • Buluşunuza patent almak istiyorsanız mutlaka profesyonel yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Kanunen şahıslar kendileri de patent başvurusu yapabilirler ancak patent dosyası hazırlama işlemi kanuni anlamda çeşitli şekillere tabidir. Hazırlanması gereken çeşitli doküman ve bunlarla ilgili uyulması gereken kurallar vardır. Patent dosyasını hazırlayan kişinin bu kanunlara ve teknik detaylara hakim olması gerekmektedir. Başvuru sonrası süreç de oldukça karışıktır. Kanunlarla belirlenmiş işlem sırası yine kanunlarla belirlenmiş süre sınırlamaları içinde yerine getirilmelidir. Zamanında yapılmayan bir işlem, dosyanın iptal olmasına ve çabanızın yanı sıra vakit ve paranızın da boşa gitmesine sebep olacaktır. 
  • Buluşunuza patent başvurusu yapmadan önce, yeni olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekmektedir. Ortaya koymuş olduğunuz buluşu ülkemizde veya yurt dışında sizin haberiniz olmasa da bir başkası daha önce bulmuş olabilir. 

Patent Araştırması yapalım

Gelin sizin için başvuru öncesi buluşunuzla ilgili Patent Sorgulaması yapalım ve Türk Patent Kurumu veri tabanında kayıtlı daha önce tescil almış benzer bir patent var mı araştıralım. Patent almak istediğiniz buluşun mutlaka sorgulanması gerekmektedir. Patent sorgulama, o buluşun daha önce başkası tarafından tescil edilip edilmediğinin araştırılması ve tescile uygunluğunun değerlendirilmesidir. Bu analiz işlemi yapılmadan Patent başvurusunda bulunmak, önceden tescil edilmiş olması veya tescilli bir Patente çok benzemesi sebebiyle Türk Patent ve Marka Kurumu nun başvurunuzu reddetmesiyle sonuçlanabilir. Bu da yaptığınız harcamanın ve zamanınızın boşa gitmesi anlamına gelecektir. Patent Belgesi almak için bizi arayın veya iletişim formunu doldurun. Hemen sizin için araştırma yapalım.

  • PATENT VE FAYDALI MODEL NEDİR

Patent, sınırlı bir süre ve yer için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını veya kullanılmasını engelleme yoluyla buluş sahibine tanınan tekel haklarıdır. Türkiye’de ve dünyada yeni olan, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilen buluşlar Patent belgesiyle korunabilir. Bu hak, Türk Patent Kurumu tarafından verilen Patent belgesi ile kullanılabilir ve Ülkemiz sınırları içerisinde koruma sağlar. İstenirse yurtdışı koruması için de başvurulabilir. 

Faydalı Model, Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre, bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir. Faydalı model, patent belgesinden koruma süresi bakımından ve tescil edilebilirlik kriterleri açısından da farklılık göstermektedir. 

  • BULUŞ NEDİR?

Her iki patent türü de buluşlara verilen belgelerdir. O halde buluş nedir?

Buluş herhangi bir teknik alanda mevcut bir teknik soruna getirilen çözümdür. Buluş bazen yepyeni bir cihaz, ürün, yöntem veya prosesin yaratılması, bazen de bilinen bir ürün veya proseste yapılan ilerlemeye dönük bir iyileştirmedir. Örneğin yemeklerin pişirilmesi için üretilmiş olan tencere bir buluştur. Aynı tencerenin üzerinde kullanılan ve istendiğinde takıp çıkartılabilen tencere kulpları da bir buluştur.

  • PATENT VE FAYDALI MODEL TESCİL KRİTERLERİ NEDİR ?

Bir buluşun patentlenebilmesi için yeni, buluş basamağını içeren ve sanayiye uygulanabilir olması gerekir. Ancak, konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlara bitki veya hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usullerine patent verilmemektedir Ayrıca;

Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları; Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan usul ve kurallar; Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları; Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller; insan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri buluş niteliğinde olmadıklar için koruma kapsamı dışındadırlar.

  • YENİLİK:

Söz konusu buluşun başvuru yapılmadan önce başkaları tarafından yazılı, sözlü ya da uygulanarak açıklanmamış olması anlamında mutlak yeniliktir. Yani buluşun daha önce dünyanın hiçbir yerinde açıklanmamış, üretilmemiş ve kullanılmamış olması gerekmektedir.

  • TEKNİĞİN BİLİNEN DURUMUNUN AŞILMASI: 

Buluş, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından, tekniğin bilinen durumundan aşikâr bir şekilde çıkarılamayan bir faaliyet sonucu gerçekleşmiş ise, tekniğin bilinen durumunun aşıldığı kabul edilir. Faydalı model için tekniğin bilinen durumunun aşılması kriteri aranmaz.

  • SANAYİYE UYGULANABİLİRLİK:

Buluşun kuramsallıktan öte, pratikte uygulanabilir nitelikte olmasıdır. Buluş, tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte ise, sanayiye uygulanabilir olduğu kabul edilir. 

  • TÜRKİYE’DE PATENT TESCİL ÇEŞİTLERİ

Patent koruması Türk Patent Kurumu na başvurulduğu anda başlar. Tescil işlemleri seçilen tercihe göre farklılık gösterir.

Türkiye’de İncelemeli Patent ve Faydalı model olmak üzere 2 çeşit sistem bulunmaktadır.

  • İncelemeli Patent Sistemi: 

Buluşun yeni olup olmadığına dair araştırma raporunun yapılmasından sonra gerekli tekniğin sağlanmasıyla beraber, sanayide uygulanabilir olduğuna dair gerekli kriterler incelenir, başvurunun patentlenebilirlik kriterlerine sahip olup olmadığını gösteren bir inceleme raporuna dayanılarak, uygun olan buluşlara 20 yıl süreli patent tescili verilir.

  • Faydalı Model: 

Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır. Faydalı model belgesi verilmesi işlemleri, patent verilmesine oranla, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir araştırma raporu hazırlanırken inceleme işlemleri bulunmamaktadır. İncelemeli Patent Sistemine göre daha kısa sürede ve daha az maliyetle belge alınabilmektedir. 

  • PATENT VE FAYDALI MODEL TESCİL SÜRECİ NASIL İŞLER

Ülkemizde Patent başvurularının tescil belgesine kadar olan süreci, herhangi üçüncü kişilerin itirazı olmaması halinde yaklaşık iki yıl gibi bir süreyi bulmaktadır. İnceleme raporu veya itirazlarla ilgili durumlar bu süreyi uzatabilmektedir. Faydalı model belgesi süreci daha kısa olup, 12 ila 18 ay gibi sürelerde alınabilmektedir. Patent başvurusundan itibaren, tescil süreci neticelenmese dahi her yıl Patent Sicil Yenileme Ücreti ödenmesi gerekmektedir. Her yıl tebliğlerle belirlenen bu ücretlerin ödenmemesi halinde patent hakkınız iptal olur. 

Patent ve Faydalı Model Tescil Süreci şu şekilde işler;

  • Gerekli belgelerle kuruma başvuru yapılır.
  • Kurum başvuruyu şekli incelemeye tabi tutar, varsa eksiklikler bildirilir ve giderilir. 
  • Kabul edilen başvuru kapsamındaki buluş için Araştırma Raporu talep edilir ve TÜRKPATENT araştırma raporu düzenler. Araştırma raporu bültende yayına çıkar.
  • Araştırma Raporunda buluşun gerekli kriterleri karşılayıp karşılamadığı ortaya konulur.  Olumsuz bir Rapor çıkması halinde Araştırma raporuna başvuru sahibi tarafından itiraz ve görüşler sunulur. Yayın süresince üçüncü taraflar başvuruya itiraz edebilirler. Olumlu bir Rapor çıkması halinde ise Araştırma Raporu sonrası İnceleme Raporu düzenlenir.
  • Faydalı Model başvurularında Araştırma Raporu sonrasında İnceleme Raporu düzenlenmez. Araştırma Raporu olumluysa Faydalı Model tescil kararı verilir.
  • Patent başvurusunda ise İnceleme Raporu düzenlenir. Düzenlenen Rapor olumluysa Patent tescil edilir. İnceleme Raporunun olumsuz çıkması durumunda da yine TÜRKPATENT’e itiraz edilebilir ve tekrar İnceleme Raporu düzenlenmesi talep edilebilir. Toplam üç kez İnceleme raporu talep edilebilir. Üçüncü İnceleme Raporunun sonucuna göre buluşa patent belgesi verilip verilmeyeceği karara bağlanır.
  • Araştırma ve İnceleme Rapor safhaları olumlu sonuçlanan başvuru için Tescil Belgesi düzenlenmesi süreci başlar. Gerekli ödemeler yapılarak Patent veya Faydalı Model tescili tamamlanmış olur.
  • Tescili yapılmış ve belgesi düzenlenmiş Patentler 20 yıl süreyle korunur. Faydalı Modelin koruma süresi ise 10 yıldır. 
  • Başvuru tarihinden itibaren, Tescil almış veya almamış her Patent veya Faydalı Model başvurusu için her sene güncellenen Yıllık Sicil Kayıt ücreti ödenir.
  • BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Patentler şahıslar veya şirketler adına tescil ettirilebilir. Patent alınmak istenen buluşu yapan kişiler mutlaka gerçek kişi şahıslar olacağından, başvuru sahibinin yanı sıra, buluş sahiplerinin kimlikleri de mutlaka belirtilir. Başvuru yapmak için kanunen gerekli belgeler şunlardır;

  • Başvuru sahibi gerçek kişi ise kimlik ve adres bilgileri
  • Başvuru sahibi tüzel kişi ise Vergi Levhası bilgileri 
  • Buluş sahibinin kimlik bilgileri
  • Tarafımızdan temin edilen özel vekaletname (noter tasdiği gerekmez)
  • Tarafımızca, sizinle yapacağımız görüşmeler doğrultusunda hazırlanacak olan ve buluşun konusunu detaylı şekilde açıklayan “TARİFNAME”
  • Buluşun tarifname çerçevesinde korunmak istenen kısımlarının belirlendiği ve yine tarafımızca hazırlanacak olan “İSTEMLER”
  • Buluşun detaylı şekilde görüldüğü çizimleri içeren “RESİMLER” (başvuru sahibi temin eder)

Yukarıda bahsi geçen başvuru eki doküman, sizlerle yapacağımız görüşmeler doğrultusunda, kanuni şekle uygun olarak detaylı bir şekilde tarafımızca hazırlanacaktır. Dosyanın siz müvekkillerimizin onayına sunulmasının ardından başvuru yapılacaktır.

Patent ve Faydalı Model tescil işleminin safhalarının çokluğu, detaylı bilgi gerektirdiği, süreç boyunca karşılaşılabilecek itiraz ve enstitü talepleri göz önüne alındığında, tüm bu sürecin profesyonel yardım alınarak yürütülmesinde büyük fayda vardır. Tüm başvuru ve ilgili işlemler yasayla belirlenmiş süreler dahilinde yapılmalıdır. Aksi takdirde, süresi içinde yapılmayan bir işlem, başvurunuzun iptal olmasına sebep olacaktır. Başvurudan itibaren tüm işlem basamaklarının ve zorunlu sürelerin takibinin profesyonel danışman aracılığı ile yapılması, tescilin tam hedeflendiği şekilde ve kısa sürede aksamadan tamamlamasını sağlayacaktır. 

Evrim Patent, buluşunuzla ilgili tüm tescil başvurusu sürecini ve tescil sonrası işlemleri sizin adınıza güvenilir ve şeffaf bir şekilde takip eder, her aşamada sizi derhal bilgilendirir ve gerekli adımların neler olduğu konusunda yol gösterir.

  • TÜRKİYE’DE ALINMIŞ BİR PATENT BAŞKA ÜLKEDE GEÇERLİ MİDİR?

Patent koruması ülkeseldir. Türkiye’de alınmış bir patent sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır. Başka ülkelerde de patent hakkı elde etmek istiyorsanız, her ülkeye ayrı ayrı başvuruda bulunabilir ya da uluslararası başvuru sistem olan PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) veya bölgesel başvuru sistemi olan EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi) aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz. Tüm yurtdışı başvurularınızı sizin adınıza yaparak takip etmekteyiz.

  • PATENT SAHİBİ KİŞİ HANGİ KANUNİ HAKLARA SAHİPTİR?

Patent haklarının ihlalerine karşı, hem hukuk davaları hem de ceza davaları açılabilmektedir. Patentten doğan hakkı tecavüze uğrayan patent sahibi, mahkemeden, aşağıdaki taleplerde bulunabilir:

  • Tecavüzün önlenmesi
  • Tecavüzün durdurulması
  • Tecavüzün giderilmesi
  • Tecavüzün tespiti
  • Maddi tazminat
  • Manevi tazminat
  • İtibar tazminatı
  • El koyma
  • Ürünler ve araçlar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması
  • Şekil değiştirme ve imha
  • Mahkeme kararının ilgililere tebliği, kamuya ilan yoluyla duyurulması ve hükmün ilanı
  • İhtiyati tedbir.

PATENT VE FAYDALI MODEL İLE İLGİLİ DİĞER HİZMETLERİMİZ

  • Patent ve Faydalı Model Araştırma, İnceleme Raporu Süreçleri Takibi

Başvurusu kabul edilmiş bir Patent veya Faydalı Model için sırasına göre Araştırma ve İnceleme raporları TÜRKPATENT tarafından düzenlenmektedir. Unutulmamalıdır ki her bir raporun düzenlenmesi başvuru sahibi veya vekili tarafından talep edilmeli ve gerekli ücretleri ödenmelidir. TÜRKPATENT talep olmaksızın resen söz konusu raporları düzenlememektedir. Dolayısıyla bu işlem ve taleplerin süresi ve sırasına uygun olarak yapılması için profesyonel desteğe ihtiyaç vardır. Düzenlenen Raporlara itiraz ve görüş bildirimi işlemleri TÜRKPATENT siciline kayıtlı uzman vekillerimiz tarafından titizlikle yerine getirilmektedir.

  • Patent ve faydalı Model İtiraz Süreçleri Takibi

TÜRKPATENT’e yapılmış ve yayına çıkmış başvurunuza, yayın sürecinde, daha önce tescilli benzer buluş sahibi üçüncü taraflar itiraz etme hakkına sahiptirler. Herhangi bir itiraz gelmesi durumunda başvuru sahibine haber verilerek, gelen itiraza karşı görüş bildirimi, savunma işlemi Patent Vekillerimiz tarafından titizlikle yapılır ve itiraz süreci takip edilir.

  • Patent ve Faydalı Model İzleme

Başvurusu sizin adınıza yapılmış veya tescil edilmiş Patent veya Faydalı Modelinizle aynı veya benzer Patent başvurularının üçüncü kişiler tarafından sonradan yapılması halinde, sonraki başvuruya itiraz etme hakkınız mevcuttur. Başvuru aşamasındaki veya tescilli buluşunuzu korumak ve taklitlerinin tescil almasını engellemek için, Patent İzleme hizmetimizden yararlanmanız büyük önem taşımaktadır. Evrim Patent olarak, düzenli olarak yayımlanan Patent Bültenini titiz bir şekilde takip ediyoruz ve buluşunuza benzer başvuru yapılması halinde derhal sizi bilgilendiriyoruz. Gerektiğinde üçüncü kişilerin yaptıkları başvurulara Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde itiraz dosyasını profesyonel şekilde düzenliyoruz. Böylece buluşunuzla benzer sonraki başvuruların tescil almasını engelliyoruz. 

Kanunlara göre, tescilli bir Patent veya Faydalı Model sahibi, sonraki bir tarihte tescil edilmek istenen ve kendi buluşuna benzeyen üçüncü tarafların başvurularına itiraz etme hakkına sahiptir. Türk Patent Kurumu tarafından yayına çıkarılmış bir Patent başvurusuna, SMK’da tarif edilen maddelere göre itiraz edilebilir. Eğer bir Patent veya Faydalı Model tesciline veya başvurusuna sahipseniz bu hakkı kullanabilirsiniz. Patent ve Faydalı Model tescilinin maksadı, ortaya çıkarılmış bir buluşun sahibinin haklarının korunmasıdır. Söz konusu haklar, tescil veya başvurunuz var ise buluşunuzun benzerlerinin veya taklitlerinin kullanılması veya tescilinin engellenmesi şeklinde kullanılır. Bunu engellemenin yolu da yukarıda bahsedilen kanunlarla düzenlenmiş şekliyle benzer başvurulara itiraz edilmesidir. 

Bir Patent veya Faydalı Modeli tescil ettirmekle buluşunuzu tam koruma altına almış olmazsınız. Burada markayı koruma eylemi, sonradan yapılan ve markanıza benzer marka başvurularına itiraz ederek gerçekleşmektedir. Türk Patent Kurumu kanunlar gereği, sonradan yapılan ve önceki tarihte tescillenmiş bir buluşla birebir aynı olan başvuruları düzenlediği Araştırma ve İnceleme Raporlarında tespit ederek kendiliğinden reddetmektedir. Ancak Kurumun uzmanlarının gözünden kaçması ihtimali çerçevesinde, başvurusu yapılan ve Araştırma Raporu ilan edilen tüm Patent ve faydalı Model başvurularının takibinin yapılması gerekmektedir. Bu noktada iş bizim gibi vekil firmalara düşmektedir. Bu yayın süreci içerisinde söz konusu benzer Patent başvurularına itiraz edilmekte ve neticesinde Reddedilmesi ve işlemden kaldırılması mümkün olmaktadır. Bu tür benzer Patent başvurularının tescilli Patent ve Faydalı Model sahipleri tarafından tespit edilmesi pratikte çok zordur. Bunun için özel zaman ayrılması ve periyodik olarak yayınlanan Resmi Bültenlerde sürekli araştırma yapılması gerekmektedir. 

Ticari hayatın günlük akışı ve yoğunluğunda bu işe vakit ayırması mümkün olmayan Patent sahiplerine söz konusu Patent İzleme hizmetinin bizim gibi uzmanlar tarafından verilmesi gerekmektedir. Bu soruna, Patent İzleme hizmetini sizin yerinize yaparak biz çözüm getirmekteyiz.

Türk Patent Kurumunun yeni Patent başvurularını yayına çıkardığı ve üçüncü kişilerin görüşüne sunduğu, periyodik olarak yayınlanan Resmi Bültenleri sürekli incelemekteyiz. Tescilli Patentinize çok benzeyen başvuruları yayına çıktığında sizi bilgilendirmekte, itiraz etmek istemeniz halinde uzman ekibimizle gerekli dosyayı oluşturarak sizin adınıza itiraz işlemini yapmaktayız. Deneyimli ekibimizce hazırlanan itiraz dosyasının çoğu Kurum tarafından haklı bulunarak itiraz ettiğimiz Patent başvuruları iptal edilmektedir. Sizler de tescilli Patentinizi korumanın en etkili yolu olan Patent İzleme Hizmetimizden yararlanarak taklitlerinizin engellenmesini sağlayabilirsiniz.

  • Yurtdışı Patent Tescil başvurusu

Herhangi bir Ülkede yapılan Patent başvurusu için tıpkı ülkemizde olduğu gibi araştırma ve inceleme raporu hazırlanmakta, “DÜNYA ÇAPINDA YENİLİK” kriteri aranmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’de tescilli Patentinizin aynısı için yurt dışında üçüncü bir kişinin başvuru yapması halinde, İlgili ülkede Düzenlenecek Araştırma Raporunda sizin Patentinizin tespit edilerek sonraki başvurunun reddedilmesi muhtemeldir. Zira, Ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası Anlaşmalar kapsamında WIPO tarafından, tüm dünyadaki Patent başvurularının kayıtları ve bilgileri ortak bir veri tabanında kayıt altına alınmakta ve kamuya duyurulmaktadır. Her ne kadar Patent ve Faydalı Model tescilinin kriterlerinden birisi “Dünya çapında Yenilik” olsa da Patent koruması ülkeseldir. Türkiye’de tescil ettirdiğiniz veya başvurusunu yaptığınız Patentiniz sadece ülkemiz sınırları dahilinde korunmaktadır. Bunun yanında, Türkiye’de tescilli veya başvuru aşamasındaki Patentinizin aynısını, tarafı olduğumuz Uluslararası Anlaşmalara göre yurt dışında istediğiniz ülkelerde de tescil ettirebilirsiniz. Tercih ettiğiniz ülkelerin belirlenmesi ve diğer tüm araştırmalar tarafımızca yapılmaktadır. Müsait olan ülkelere Patent tescil başvurusu bizler tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir.

  • Patent ve Faydalı Model Tescil Belgesi Talep İşlemleri

TÜRKPATENT’e yapılmış olan marka başvurunuzun, rapor, yayım, itiraz ve diğer tüm süreçleri tamamlandığında tesciline karar verilir. TÜRKPATENT tescil kararını ve ödeme talebini vekiliniz olarak bizlere iletir. Bu noktada, Patent veya Faydalı Model Belge Ödemesi nin yapılması gerekmektedir. Bizler vekiliniz olarak Tescil Kararını size bildirmekte ve ödemenin yapılmasını sağlamaktayız. Tescil Ödemesi yapılan başvuru için TÜRKPATENT tarafından Patent Belgesi düzenlenmekte ve Tescil süreci sonlanmaktadır. 

  • Patent ve Faydalı Model Sicil Ücreti İşlemleri

Başvuru tarihinden itibaren, Tescil almış veya almamış her Patent veya Faydalı Model başvurusu için her sene güncellenen Yıllık Sicil Kayıt ücreti ödenmesi gerekmektedir. Her işlemde olduğu gibi bu ödemelerin de takibinin yapılması ve süresinde ödenmesi gerekmektedir. TÜRKPATENT ödeme yapılması gerektiğine dair herhangi bir bildirim göndermemekte, Patent sahibinin ödemeleri otomatik olarak kendisinin yapmasını beklemektedir. Dolayısıyla, başvurudan itibaren koruma süresi boyunca her sene Sicil Kayıt Ücretiniz, tarafımızdan titizlikle takip edilmekte ve zamanı geldiğinde sizlere bildirilerek ödenmesi sağlanmaktadır. Sicil ücretinin ödenmemesi, Patent belgenizin iptal olmasıyla sonuçlanmaktadır.

  • Adres, Ünvan ve Nev-i değişikliği İşlemleri

TÜRKPATENT e yapılan başvuruların sahip bilgileri yine TÜRKPATENT siciline kaydedilerek korunmaktadır. Şahıs veya Şirket Tüzel Kişiliği’ ne ait Adres, Unvan, ve Nevi bilgilerinde değişiklikler olması durumunda, söz konusu değişikliklerin de TÜRKPATENT’e bildirilerek gerekli güncellemelerin yapılması gerekmektedir. Tüm bu değişiklik işlemleri sizin adınıza tarafımızca ivedilikle yapılmaktadır.

  • Patent ve faydalı Model Devir ve Lisans işlemleri

Tescilli Patent veya Faydalı Modeliniz, diğer tüm mülkiyet hakları gibi şekli işlemlere tabidir. Patent veya Faydalı Modelinizi başkasına devredebilir, iptal edebilir veya üçüncü kişilere lisans vererek kullandırabilirsiniz. Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre, yapılan devir ve lisans işlemlerinin geçerli olabilmesi için TÜRKPATENT siciline kaydedilmesi gerekmektedir. Her türlü şekle tabi işlemleriniz TÜRKPATENT’e bizler tarafından bildirilerek sicile kayıt işlemleri gerçekleştirilmektedir.